Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Varázstorony Vetélkedő

A Líceum csillagászati tornya ad helyszínt idén, április 24-én a Varázstorony Vetélkedő országos döntőjének. A döntőben 40 hetedikes diák küzd meg egymással a fődíjért, egy igazi csillagászati távcsőért.

Az idén már tízedik alkalommal meghirdetett rangos eseményen a legjelesebb magyar fizikai és csillagászati társulatok is képviseltetik magukat.

Minden télen hetedikes diákok százai lepik el a Varázstoronyot, ekkor folyik ugyanis a Varázstorony Vetélkedő felkészítő szakasza. Ebben a szakaszban a diákok ízelítőt kapnak a Varázstorony adta lehetőségekből, megismerkednek a Varázsterem interaktív kísérleteivel, a Planetárium előadásaival, és a Csillagászati Múzeum patinás műszereivel, beleértve a Camera Obscurat is.


Az idei vetélkedő során 1500 versenyző látogatott a toronyba november eleje és január vége között.


A vetélkedő második - pontgyűjtő és selejtező - szakasza online forduló. A három hónapon át tartó, illusztrált e-tananyagot és internetes forrásokat is tartalmazó online vetélkedő az ország legtávolabbi pontjain élő diákok számára is könnyedén elérhető.


A tematikájában és módszertanában országos szinten is egyedülálló online vetélkedő diákok százait mozgatta meg az idei tanévben is. Több mint 800 versenyző regisztrált, és a beküldött feladatok száma meghaladja a 20 000-et. Az online vetélkedő március 20-án zárul.


A Varázstorony Vetélkedő csak a Dr. Vida József emeritus professzor irányítása alatt dolgozó csapat, név szerint: Vasné Tana Judit múzeumpedagógus (Csillagászati Múzeum), Dr. Ujfaludi László emeritus professzor (Planetárium), Zoller Gábor és Dr. Benczik Izabella egyetemi oktatók (Varázsterem és online vetélkedő) együttes munkájának köszönhetően valósulhatott meg. Az osztálylátogatások megszervezése és gördülékeny lebonyolítása Herenik Gábor programkoordinátor munkáját dicséri. A tárlatok bemutatásában Angyal Dénes, Balogh Borbála, Dudás Zita, Jáger Zsolt, Kékedi Judit, Kőrösi Hajnalka, Kovács Eszter Éva, Madácsi-Szilágyi Eszter, Pap Zsuzsa, Seres Márkus Gábor, és Sigér Gyula dolgozók segítettek.


A Varázstorony Vetélkedő stábja izgalommal várja a döntősök érkezését.

Hír: Dr. Benczik Izabella


< Vissza