Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Nobel 2020

Kihirdették, idén kik kapták a tudományos világ legmagasabb rangú elismeréseit.

A Nobel-díjat Alfred Bernhard Nobel svéd vegyész, feltaláló alapította. Végrendeletében úgy határozott, hogy vagyona kamatait osszák szét azok között, akik „a legnagyobb szolgálatot tették az emberiségnek". A díjakat Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda az arra érdemeseknek.


A fizikai Nobel-díjat 2020-ban a brit Roger Penrose, a német Reinhard Genzel és az amerikai Andrea Ghez kapják, csillagászati kutatásokban elért eredményeikért.
A bizottság indoklása szerint Penrose annak igazolásáért részesül az elismerésben, hogy az általános relativitáselmélet erőteljesen megjósolja a fekete lyukak kialakulását, Genzel és Ghez pedig annak felfedezéséért, hogy egy szupermasszív kompakt objektum van a Tejútrendszer középpontjában.


A kémiai Nobel-díjat a francia Emmanuelle Charpentier és az amerikai Jennifer Doudna kapja.
A két tudós a DNS célzott, rendkívül pontos szerkesztését lehetővé tévő CRISPR/Cas9 "genetikai olló" kifejlesztéséért részesül az elismerésben. Az általuk kidolgozott eljárás forradalmasította az élettudományokat, hozzájárul a rák elleni új terápiák kidolgozásához és valóra válthatja az örökletes betegségek gyógyításáról szóló álmokat.


Az orvosi-élettani Nobel-díjat az amerikai Harvey J. Alter, az amerikai Charles M. Rice és a brit Michael Houghton kapja a hepatitis C vírus felfedezéséért.
A bizottság indoklása szerint a három tudós eredményei döntő jelentőségűek voltak a vér útján terjedő májgyulladás (hepatitis) elleni küzdelemben. A hepatitis világszerte jelentős egészségi probléma, amely májzsugort és májrákot is okozhat - tették hozzá. Alter, Houghton és Rice felfedezései elvezettek egy új vírus, a hepatitis C azonosításához, és magyarázatot adtak azon krónikus májgyulladások okára, amelyeket nem a hepatitis A vagy B vírus váltott ki. Eredményeik lehetővé tették vértesztek és új gyógyszerek kifejlesztését, és ezáltal milliók életének megmentését.


Az irodalmi Nobel-díjat Louise Glück, magyar származású amerikai költőnek ítélték oda.
A testület indoklása szerint Louise Glück a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapja, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést.


A Nobel-békedíjat az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) nyerte el.
Az indoklás szerint a WFP az éhezés elleni küzdelemben tett erőfeszítéseiért kapja a díjat, emellett a program nagyban hozzájárul a körülmények javításához a konfliktusok sújtotta területeken, valamint vezető szerepet játszik az éhezés háborús fegyverként való alkalmazásának megakadályozásában.


A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat idén az amerikai Paul R. Milgrom és a szintén amerikai Robert B. Wilson kapja meg az árverések mechanizmusának elméleti és gyakorlati kutatásában végzett munkájukért.
Az akadémia a döntés indoklásában kiemelte, hogy a két professzor az aukciós elmélet tökéletesítéséért folytatott munkájával és új aukciós formák kitalálásával egyaránt hasznot hozott vevőknek, eladóknak és adófizetőknek szerte a világban.


A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják, a koronavírus-világjárvány miatt ezúttal azonban jóval szerényebb körülmények között.

Forrás: https://www.nobelprize.org I MTI


< Vissza