Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

I. Varázstorony Innovációs Verseny

A matematika, a természettudományok, a műszaki tudományok és az informatika népszerűsítése a célja az idén első alkalommal megrendezett Varázstorony Innovációs Projektversenynek. Az országos döntőbe beválasztott 12 projektet a Líceum épületében ismertethették a középiskolás diákok.


Meteorológiai méréssorozat, a hulladékmentes háztartás megvalósítása, a tojáshéj alkalmazhatósága víztisztításra, a rágcsálók etológiai megfigyelése. Többek között ezeket a középiskolások által készített projekteket is beválogatta a zsűri az első alkalommal megrendezett Varázstorony Innovációs Projektverseny döntőjébe.


A választott témákat és az elvégzett kutatások eredményeit egy 10 perces prezentáció keretein belül mutatták be a diákok a zsűrinek és társaiknak. A középiskolások fizika, kémiai technológia, zöld technológia és biológia szekcióban ismertették az általuk készített tanulmányokat.


Az elmúlt években több olyan rendhagyó kezdeményezés indult el az Eszterházy Károly Egyetemen, amely kiemelkedően tehetséges középiskolás diákok számára biztosít kutatási lehetőséget. A tanulókat laboratóriumok, intézetek, műhelyek és az ott dolgozó mentorok is támogatták kutatásuk elkészítésében. Ezen kezdeményezések sorában kiemelkedő szerepe van a Varázstorony Innovációs Projektversenynek, ami ráadásul segít az MTMI tudományok népszerűsítésében, a tehetséges, alkotó, kutató kedvű diákok felkutatásában.


Köszöntő beszédében Dr. Murányi Zoltán, a Varázstorony igazgatja hangsúlyozta, a verseny szervezőinek elsődleges célja nem az volt, hogy a diákok lexikális tudását ellenőrizzék, hanem az, hogy felkeltsék az érdeklődésüket a természettudományos témák iránt, és kreatív kutatómunkára ösztönözzék őket.


Dr. Murányi Zoltán szerint ha egy diák egyszer megtapasztalja a kutatómunka izgalmát, nagy valószínűséggel újabb és újabb tudományos dolgozatok elkészítésére fog vállalkozni. Ráadásul a szerzett benyomásoknak, élményeknek köszönhetően a fiatalok így megszerzett tudása sokkal maradandóbb lesz, mintha tankönyvből tanulták volna meg ugyanazt. A gyakorlati úton, saját tapasztalatok által elsajátított képességeket és ismereteket a fiatalok ráadásul jövendőbeli munkahelyükön is felhasználhatják majd, például abban az esetben, ha kutatói, vagy fejlesztői állást fognak betölteni. Az önálló kutatómunkára való képesség és az előadói készségek fejlődése pedig választott szakmától függetlenül, az élet minden területén segíteni fogja majd a verseny résztvevőit.

Szöveg: Nagy Réka
Fotók: Nagy Réka, Szántó György


< Vissza