Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

PROJEKTNYITÓ: 4 CAMPUS PROGRAM

A projekt a felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítását, valamint, ezáltal a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai szakok népszerűsítését tűzte ki célul.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
A FELSŐOKTATÁSBA VALÓ BEKERÜLÉST ELŐSEGÍTŐ KÉSZSÉGFEJLESZTŐ ÉS KOMMUNIKÁCIÓS PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA, AZ MTMI SZAKOK NÉPSZERŰSÍTÉSE AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEMEN

A „4 Campus program – A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése az Eszterházy Károly Egyetemen" című projekt nyitórendezvényére került sor 2017. szeptember 29-én az egri felsőoktatási intézményben.

A program Dr. Liptai Kálmán rektor köszöntőjével indult, aki hangsúlyozta, hogy a projekt nagy jelentőséggel bír az intézmény számára, s reményét fejezte ki, hogy a pályaválasztást, valamint a felsőoktatásba való bekerülés segítő és a tehetséggondozó programok nagyban hozzájárulnak az Eszterházy Károly Egyetem beiskolázási tevékenységéhez és eredményéhez.


A köszöntőt követően a projekt szakmai vezetője ismertette a 48 hónapos projekt céljait, valamint a célok elérése érdekében megvalósítandó tevékenységeket. A megvalósítók tudománynépszerűsítő on-line kurzusok, roadshow-k, rendhagyó órák, nyitott laborok, révén kívánják közel hozni a természettudományos ismereteket, valamint összekötni azt a felsőfokú szakokkal, a pályák, munkakörök világával (pályaválasztás). Dr. Juhász Tibor, a projekt "felsőoktatásba való bejutást segítő készségfejlesztő és kommunikációs programjai" közül kiemelte az érettségi előkészítő tanfolyamokat, az on-line oktatási portálok működtetését, elektronikus tananyagok fejlesztését, mentor-tanuló együttműködések kialakítását. Kiemelte, hogy a "felkészítő/tehetséggondozó tevékenységek", az interdiszciplináris szemléletmódot és produktív tudást mérő innovatív versenyek várhatóan kihatnak majd a végzettségi arány növekedésére, a lemorzsolódás csökkentésére is.


A rendezvény utolsó és egyben leglátványosabb eleme egy Matematikai, Természettudományos, Műszaki és Informatikai (MTMI) show volt, ahol Jorge Luis Borges Paracelcus rózsája című műve nyomán egy rózsa megalkotását, porrázúzását majd felélesztését mesélte el, illetve prezentálta egy matematikus (Dr. Hoffmann Miklós), egy informatikus (Dr. Geda Gábor), egy fizikus (Dr. Vida József) és egy kémikus (Dr. Murányi Zoltán). A bemutató a nyitórendezvényen résztvevő fiatalabb generációra nagy hatással volt, akik remélhetően újabb impulzusokkal gazdagodtak pályaorientációjukat, pályaválasztási döntésüket illetően.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.


Tovább információ kérhető: Dr. Juhász Tibor, szakmai vezető
Elérhetőség: juhasz.tibor@uni-eszterhazy.hu

Fotó: Szántó György


< Vissza